12. rujna 2010.

Piratstvo nije prženje CD-ova


Tko od vas ne bi htio biti pirat? Jednom u životu sjesti za kormilo galije, imati 100 topova na raspolaganju i biti diktator na svome dijelu morske površine. Hrvati se s vjetrom, skrivati misterij, zbog misterija strah, zbog straha moć, zbog moći imati svojstvo manipulacije. Biti član nokturalnih moćnika, čija se moć u miljama broji, a sredstvo koje uveličava njihovu važnost zove se priroda. Grandioznost morskog vala čovjeka na palubi pretvara u «morsku neman». Nositi ime Crnobradi ili Riđokosi,  potpaliti trticu engleskim trgovačkim brodovima, blago trošiti na liker i žene. Misticizam u hedonizmu. Jedan kao  misao vodilja a drugi kao posljedica te misli.
No začudo, postojala su neka pravila i hijerarhijska ljestvica na piratskim brodovima. Kodeks se sastojao od 10 pravila, a koja uvelike drže do socijalne tolerancije i protiv su rasne i spolne diskriminacije. Također i predrasude o zakapanju blaga, što nam nameće gnjusna holivudska produkcija, su netočne. Tipičan prizor iz piratskog filma, u kojem on sa maramom na glavi i jednim sjekutićem, gura zarobljenika zavezanih ruku preko daske u more je vrlo rijedak. Zapravo, u 19. st. zabilježeno je samo jedno ubojstvo takvom metodom. Metode mučenja koje su pirati prakticirali bile su drukčije. Također je zabilježeno da je samo jedan poznati pirat po imenu William Kid zakopao blago i ono je kasnije bilo pronađeno. Uostalom, zašto bi zakopavali blago kad ga mogu odmah potrošiti i uštediti svima vrijeme i napore.
A što sa zubima, je li moguće da pirati nisu uopće prali zube? Kako to da pirat nikad nema sva 32 zuba? Zar nisu mogli ukrasti bar jednu četkicu za zube? Zapravo se radi o tome da su na putovanjima često oblijevali od skorbuta koji uzrokuje ispadanje zubi. Bolest je izazvana nedostatkom vitamina C. Stoga su za prevenciju skorbuta, a i radi ljepšeg dojma, kad «maznu» neku englesku damu, s njene jedrilice pili grog-piće koje se sastojalo od ruma, limunovog soka i šećera. Time su sačuvali, ako ne 32 onda bar dvadesetak zubi, što je bilo i više nego dovoljno.
Istina je da su pirati latentna skupina ljudi, motivirana očajanjem, nakaznosti života i fantazmagoričnom pretvorbom ograničenosti, koju kopnu pruža u beskraj čiji privid daje more.
No, da li je istina da su u koliziji sa zakonom, silovatelji i pljačkaši? Pljačkaši jesu, no ukoliko je njihovo pljačkanje legitimno tj. pod okriljem i blagoslovom nečije republike ili kraljevine onda su gusari tj. legitimni pirati. Pirati ne polažu račune nikome. U Kodeksu kapetana Bartholomewa Robertsa postoji pravilo da je dovođenje žene na brod kažnjivo smrću, a žene koje su im služile za put u destinaciju gdje libido (čitaj: seks) vlada bile su uredno plaćene.
Što je pirat danas? Ako izuzmemo šačicu ljudi koji tumaraju morima i dobro zarađuju od tankera, karakterizacija modernog pirata bi izgledala ovako: to je stariji gospodin koji ima odijelo, štap, moderan kapičak i redengot. One ne krade škrinje pune zlatnika, štoviše on  čak ni ne zna ploviti, ali zato zna loviti. Podzemna termitska organizacija koja narušava konstrukciju drvene kuće nazvanu zapadna civilizacija, upravljana je modernim piratom. Laž mu je ljubavnica, a pohota sestra. Njegova posada je ćelava, a brod nosi somnambulistički prizvuk Crna utvara.
Tko je to? Susjed, poslovođa, Denis iz trgovine? Pa on čak ima i sve zube i nema veze s prženjem CD-ova. To je osoba koja bi zbog skore nestašice nafte i sve većom potrebom za vodom mogla smisliti novi slogan somalijskim kolegama. Naime, postoji teorijska podloga za dobavom vode s Antarktika pomoću remorkera koji bi vukli ledenjake. Time je ukalupljena misao vodilja i doktrina somalijskih gusara. Tankeri danas, remorkeri sutra. Naravno, trendovi su uvijek bili prioritet afričkih društava.
   Na otvorenom moru, gdje se gubi smisao života, gdje su magla i dim iz topova ispremiješana supstanca, gdje je ljudski kostur prorok tvoje sudbine, a lijes na palubi dio brodske opreme, stoji čovjek u egzaltaciji, bezočan, prgav, gnjusan, obavijen dronjcima i pjeva himnu barbara, odu gluposti, ariju ludosti, dok mu suza u moru nestaje…
Prepisivanje CD-a je završeno. Želite li odmah otvoriti datoteku???

Nema komentara: