22. srpnja 2010.

Sudar spolova

Gdje je nestao pravi muškarac? Pojam ljubavni tepih se baca pod tepih, bavarski brkovi postoje još samo u Bavarskoj, a ćelave glave se skrivaju pod horizontalno, u pravilnim razmacima, lagano ukoso položenim ostacima nečega što se nekada zvala kosa, sa namjerom da prikrije «sramotu» ispod nje. Uostalom, ovo navodim kao fusnotu. Muškarci opisani u prethodnoj rečenici vrve testosteronom i upravo se oni mogu s pravom nazvati: džoker, igrač, lovac, tata od alata, macan.
No, što se dogodilo? Gdje su oni? Ili možda da bolje pitam, što momčić u roza puloveru s crvenim tufnicama i hlačama na prugice, te japankama anđeoski bijele boje radi sa curom, zbog koje se u noći budimo široko nasmiješeni, te u sebi psujemo trenutak nakon spoznaje da još jedna plahta ide u prljavo rublje? Što on predstavlja ženi?
Gledajući objektivno, kolosalna je glupost uspoređivati ga sa našim ćelavim bavarskim barabom. Jer dok jedan brije pazuh, drugi tamo uzgaja vrt bolji od zagrebačkog botaničkog, dok jedan objeduje zelje sa maslinovim uljem, drugi je na janjetini nakon nogometa s dečkima, dok jedan pije limunadu na slamčicu, drugi pivo iz krigle, jedan mijenja gaće svaki dan, drugi svaki tjedan i da ne nabrajam dalje. Ne govorim ovdje o muškim higijenskim navikama. Mislim da ipak muškost uvjetuje higijenske navike, a ne obratno. Svakako je stereotip o muškoj svinji netočan i osjećam dužnost da stanem u obranu te vrste džentlmena. Jer čini se, da je i on u nekom svojim crtama možda nije gospodin, ali dakako osoba vrijedna poštovanja.
Ostaje otvoreno pitanje, zašto muškarac s brkovima izumire. Taj relikt iz 20. st. kojeg smo gledali u westernima, ta ikona toliko kontradiktorna decentnoj i gracilnoj ženi da joj je jednostavno privlačna. Eto vam odgovora: Po istraživanju provedenom na harvardskom sveučilištu moderna žena želi upravo muškarca metroseksualca, koji se po fenotipskim obilježjima zapravo približava njoj samoj, netko s kim će razgovarati o modi, ići u shopping. Ali zašto? Zbog sve veće stope nasilja u obitelji, muškarac «svinja», nazovimo ga tako, gubi na popularnosti, a muškarac «golub» zbog manje vjerojatnosti da bude protagonist nasilja u obitelji, postaje omraženiji u društvu svinja, a privlačniji golubicama.
Zbog toga se koncepcija o sigurnosti u obitelji mijenja i žene u krevetu ne žele brku sa puškom na ormaru, jer taj brko nakon što otjera provalnika možda bude dovoljno nabrijan da usput ženi i šamar zavali. Na tronu se odsad nalaze dečki sa tufnicama na majici, i bojim se da je svaki otpor uzaludan, jer je linija plavog telefona otvorena 24 sata dnevno, a i B.a.B.e. vrebaju iza svakog ugla.
Jedino što nam ostaje, dečki, je da odemo na pivo i zapjevamo jednu za kraj.
«U spomen svim žrtvama nestalim za vrijeme agresije šampona i gela za brijanje. Uvijek ćemo ih se sjećati, dlakava lica, ćelave glave i nadasve robusne"

1 komentar:

Anonimno kaže...

Muskarac u japankama te nece obraniti od istog tog provalnika niti ce s curom na janjetinu - a to je bitno. :)